Slankeguide: Stenalderkost

Stenalderkost, også kaldet palæo, går ud på at ekskludere forarbejdet mad fra sin kost for at spise mere naturligt. Formålet er at få sine kostvaner til at ligne dem mennesket havde i stenalderen. Grunden er at mennesket som art har levet i flere hundrede tusinde år, og det er først for nyligt at mennesket har lært at forarbejde mad. Derfor har menneskets krop ikke haft tilstrækkeligt tid til tilvænningen til den moderne kost. Det resulterer i at vi har sværere ved at nedbryde forarbejdet mad, da den stadig er bedst vænnet til en stenalderkost.
Kosten består derfor hovedsageligt af fødevarer som mennesket havde adgang til i stenalderen. Det inkluderer fødevarer der kunne plukkes i skoven, graves op af jorden, fanges med primitive våben eller på anden måde anskaffes ved brug af primitive redskaber.
Stenalderkosten skal som sådan ikke ses som en slankekur, men nærmere en kostændring. Den fungerer dog udmærket hvis man vil tabe sig, da den hjælper med at udelukke fødevarer med hurtige kulhydrater som brød, ris og pasta.

Stenalderkostens positive effekter

Udover vægttab findes der andre positive effekter af kostskiftet til stenalderkosten:

Antal måltider og mængde

Som alle andre kure har det stor betydning hvor stort dit aktivitetsniveau er og hvordan dine motionsvaner er. For en person med der er moderat aktiv skal der tre hovedmåltider til.
Fordelingen af hvert måltid skal bestå af ⅓ protein, ⅔ bær og/eller grøntsager og fedtstof – enten i form af nødder eller olie (højest 1 spsk pr. hovedmåltid).

Tilladte fødevarer

Som nævnt tidligere består tilladte fødevarer af madvarer stenaldermennesket havde adgang til med primitive redskaber. En simpel liste med tilladte fødevarer:

Forbudte fødevarer

Hovedsageligt forarbejdede fødevarer og hurtige kulhydrater som:

Fordele og ulemper ved stenalderkosten

Præcis som ved alle andre slankekure har stenalderkosten også både fordele og ulemper:

Vægttab

De fleste vil opleve at de taber sig på en stenalderkost, hovedsageligt ved at undgå de hurtige kulhydrater. Det samlede kalorieindtag falder oftest også ved kostændringen til stenalderkost.

Mæthed

Da det som sådan ikke et en slankekur men en kostændring vil man oftest ikke opleve sult. De første par dage kan man dog opleve hovedpine, energimangel og trang til sukker, da kroppen lige skal vænne sig til den nye kostplan.

Energi

Man vil ofte opleve at man får mere energi efter at have fulgt stenalderkosten i nogle dage. Dog vil de første dage være hårde og energiniveauet vil være lavt, da kroppen skal vænne sig til ikke at indtage de hurtige kulhydrater.

Socialt

Som alle andre slankekure er den svær at følge når man er inviteret ud at spise, da maden oftest indeholder fødevarer du bør ekskludere fra din kost. Det bedste råd er at tilberede lidt mad hjemmefra og tage det med.

Økonomi

Det kan være dyrt at anskaffe de større mængder kød end man normalvis ville spise. Derudover er al frisk og sundt dyrere end tilsvarende frosne forarbejdede varer.

Læs også vores andre slankeguides

Atkins kurenSuppekuren5:2 KurenIntermittent Fasting