Slankeguide: Atkins kuren

Atkins kuren kendetegnes ved at meget højt protein og fedtindtag og et meget lavt kulhydratindtag. Ved at minimere indtagelsen af kulhydrater til mindre end 40 g om dagen, kommer kroppen i en tilstand kaldet ketose, hvor den i højere grad bruger fedt som brændstof. Mange oplever at de, i ketose-tilstanden, ikke har behov for sukkerholdige fødevarer. Hvis man udfører atkins kuren korrekt skal kuren ende ud i en livslang kostændring.

Tilladte fødevarer

Det kan være svært at finde ud af hvad man må spise på atkins kuren. Her er en simpel liste med tilladte fødevarer:

Forbudte fødevarer

Disse fødevarer bør du undgå på atkins kuren:

Følgende liste er kun forbudte i Introduktionsfasen:

Atkins kurens 4 faser

Kuren består af fire faser: introduktionsfasen, vægttabsfasen, præ-vedligeholdelsesfasen og vedligeholdelsesfasen. Læs om de fire faser her:

Introduktionsfasen

Denne fase varer i 14 dage. Du vil kunne forvente at det er denne fase du kommer til at tabe dig mest i. Vægttabet skyldes at indtaget af kulhydrater er begrænset til kun 20 g om dagen. De eneste tilladte fødevarer der indeholder kulhydrater er: salater, tomater, broccoli og kål.

Vægttabsfasen

Her må man øge indtaget af kulhydrater til det dobbelte, altså 40 g om dagen. Øges indtaget mere end det anbefalede risikerer man at vægttabet går helt i stå.

Præ-vedligeholdelsesfasen

Her gælder det om at finde frem til de fødevarer sin krop kan tolerere uden at tage på. Denne fase går derfor ikke ud på at tabe sig, men om at finde fødevarer til sin nye kostændring.
Pasta, hvide ris og lyst brød skal altid undgås, selv i sidste fase, kulhydrater bør kun komme fra grøntsager. Kød, fisk, indmad og æg kan du spise så meget du vil af. Nødder, frugt og avocado kan spises i begrænset mængde.

Vedligeholdelsesfasen

Velkommen til din nye livsstil! Fortsæt det gode arbejde og husk: Pasta, hvide ris og lyst brød er ikke tilladt at spise.

Fordele og ulemper ved atkins kuren

Præcis som ved alle andre slankekure har atkins kuren også både fordele og ulemper:

Vægttab

Så længe man holder sig fra de forbudte fødevarer kan man forvente at tabe sig, selvom det er tilladt at spise store potioner.

Mæthed

Sult er ikke noget man lider under på atkins kuren, da man må spise store mængder mad, så længe det ikke er af de forbudte fødevarer.

Energi

Energiniveauet vil i starten være lavt da kroppen kun indtager et meget begrænset antal kulhydrater. Med tiden vil energien dog vende tilbage.

Vitaminer og mineraler

Det er vigtigt at tage vitamin- og mineraltilskud da kroppen ikke vil få tilstrækkeligt gennem maden.

Læs også vores andre slankeguides

StenalderkostSuppekuren5:2 KurenIntermittent Fasting